DENİZDEN SOFRAYA KALAMAR MACERASI

Soğuk havaların gelişi deniz aleminin avlaması en keyifli canlılarından biri olan kalamar sezonunun açılmasının müjdecisi. Ekim ayından itibaren kıyıdan da açık denizde tekneden de avlanabilir. Başından sonuna hareket içeren kalamar avı genel balık avlarının durağanlığından hoşlanmayanlar için ideal.
Kalamar genellikle taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşamaktadır. Pusu kabiliyeti yüksek, akıllı bir deniz canlısı olan kalamarın avlaması çok keyiflidir.
Genelde sabahın güneş doğmadan önceki saatleri ve akşam saatlerinde kayalıklara yaklaşarak avlanır. Bu zaman dilimlerinde yakalanma ihtimali arttığı için kalamar avı için ideal saatler güneş doğmadan ve batmadan önceki birkaç saattir.
Kalamar avında en çok kullanılan sahte yemler kalamar zokalarıdır. Fosforlu modelleri de bulunan bu yemler kalamarın dikkatini kolayca çeker ama kalamar avının esas püf noktası suni yeme yaralı balık aksiyonu vermektir. Bu aksiyonu at çek av tarzını biraz daha hareketlendirerek elde edebilirsiniz. Yaralı balık görselini sağlayabilmek için yapmanız gereken önce oltanızı yavaş yavaş aşağıya bırakmak sonra 1-2 m yukarıya çekerek tekrar aşağıya bırakmak şeklinde bir stille can çekişen balık görseli sağlayabilirsiniz.
Tekneden kalamar avına çıktıysanız sürekli hareket halinde olmanız avınızı yakalama ihtimalinizi arttırır. Kalamar zokasının su içerisinde sürekli aşağıya yukarıya hareket etmesi gerekir.
Kalamar avlanırken pusuya yatar ve avını ön, uzun iki kolu ile avını felç eder ve sonra yakalar. Bu yüzden oltanızda ilk vuruşu hissettiğinizde hızlı hareketlerle çekmemeniz oldukça önemli.  Eğer hızlı bir şekilde çekerseniz kalamar zokaya takılmadan oltayı çekmiş olursunuz. Bu yüzden ilk vuruşta yavaşça bir sonraki ağırlık hissinde daha hızlı bir şekilde oltayı çekerek kalamarı yakalayabilirsiniz.

Bu lezzetli deniz canlısını avladıktan sonra nasıl pişirileceği de aldığınız keyfi arttırması açısından çok önemlidir.  Aslında gözümüzü korkutsa da kalamarın ayıklanması çok kolay bir prosestir. Kalamarın tüm iç organları manto ya da kese denilen kısmın içinde yer almaktadır. Kese kısmının içerisine yavaşça elinizi sokarak tüm iç organları dışarı çıkarabilirsiniz. Yine bu kesenin içerisinde yer alan şeffaf omurgayı da kolayca çıkarmanız mümkün. Kesenin dışında kalan zarı da bıçağın ters kısmıyla temizlemelisiniz. Bol su ile içini dışını yıkayıp pişirme işlemine geçebilirsiniz. Halka halka doğrayıp (kolları da çok lezzetlidir onları da katabilirsiniz) bir şişe soda, bir bardak süt veya bira ile en az üç saat buzdolabında marine ettikten sonra una batırıp kızartabilir, soteleyebilir, ızgarada pişirebilirsiniz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Balık Avında Kullanılan Düğümler

İzmir'de Balık Sezonu Töreni