DENİZDEN SOFRAYA KALAMAR MACERASI
Soğuk havaların gelişi deniz aleminin avlaması en keyifli
canlılarından biri olan kalamar sezonunun açılmasının müjdecisi. Ekim ayından
itibaren kıyıdan da açık denizde tekneden de avlanabilir. Başından sonuna
hareket içeren kalamar avı genel balık avlarının durağanlığından hoşlanmayanlar
için ideal.
Kalamar genellikle taşlık ve yosunlu bölgelerde
yaşamaktadır. Pusu kabiliyeti yüksek, akıllı bir deniz canlısı olan kalamarın
avlaması çok keyiflidir.
Genelde sabahın güneş doğmadan önceki saatleri ve akşam
saatlerinde kayalıklara yaklaşarak avlanır. Bu zaman dilimlerinde yakalanma
ihtimali arttığı için kalamar avı için ideal saatler güneş doğmadan ve batmadan
önceki birkaç saattir.
Kalamar avında en çok kullanılan sahte yemler kalamar zokalarıdır. Fosforlu modelleri de bulunan bu yemler kalamarın dikkatini
kolayca çeker ama kalamar avının esas püf noktası suni yeme yaralı balık aksiyonu
vermektir. Bu aksiyonu at çek av tarzını biraz daha hareketlendirerek elde
edebilirsiniz. Yaralı balık görselini sağlayabilmek için yapmanız gereken önce
oltanızı yavaş yavaş aşağıya bırakmak sonra 1-2 m yukarıya çekerek tekrar
aşağıya bırakmak şeklinde bir stille can çekişen balık görseli
sağlayabilirsiniz.
Tekneden kalamar avına çıktıysanız sürekli hareket halinde
olmanız avınızı yakalama ihtimalinizi arttırır. Kalamar zokasının su içerisinde
sürekli aşağıya yukarıya hareket etmesi gerekir.
Kalamar avlanırken pusuya yatar ve avını ön, uzun iki kolu
ile avını felç eder ve sonra yakalar. Bu yüzden oltanızda ilk vuruşu
hissettiğinizde hızlı hareketlerle çekmemeniz oldukça önemli. Eğer hızlı bir şekilde çekerseniz kalamar
zokaya takılmadan oltayı çekmiş olursunuz. Bu yüzden ilk vuruşta yavaşça bir
sonraki ağırlık hissinde daha hızlı bir şekilde oltayı çekerek kalamarı
yakalayabilirsiniz.
Bu lezzetli deniz canlısını avladıktan sonra nasıl
pişirileceği de aldığınız keyfi arttırması açısından çok önemlidir. Aslında gözümüzü korkutsa da kalamarın
ayıklanması çok kolay bir prosestir. Kalamarın tüm iç organları manto ya da
kese denilen kısmın içinde yer almaktadır. Kese kısmının içerisine yavaşça
elinizi sokarak tüm iç organları dışarı çıkarabilirsiniz. Yine bu kesenin
içerisinde yer alan şeffaf omurgayı da kolayca çıkarmanız mümkün. Kesenin dışında
kalan zarı da bıçağın ters kısmıyla temizlemelisiniz. Bol su ile içini dışını
yıkayıp pişirme işlemine geçebilirsiniz. Halka halka doğrayıp (kolları da çok
lezzetlidir onları da katabilirsiniz) bir şişe soda, bir bardak süt veya bira
ile en az üç saat buzdolabında marine ettikten sonra una batırıp kızartabilir,
soteleyebilir, ızgarada pişirebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder